ACCUEILLES VINS DU CHÂTEAU
LES VINS DU CHÂTEAU
LES ORIGINES

Le domaine fut acheté dans les années 30 par Jean et Nelly Aubert, arrières grands-parents de Julie Aubert, actuelle propriétaire avec son mari, Nicolas Richarme (voir 1930 Cuvée Nelly et 1930 Cuvée Jean). En achetant les lieux, dont les origines remontent à la fin du XVIIe siècle et dont la vocation était la production de vers à soie puis de fruitiers, Jean Aubert et sa femme Nelly, restaurateur à Lyon, revenaient aux sources de leurs origines. Un "coup de cœur" qui marquait d’emblée une passion jamais démentie au fil des générations.

UN VIGNOBLE HOMOGÈNE

Si la vigne était déjà là lors de l'achat de la propriété dans les années 30 par la famille Aubert, la constitution d'un vignoble digne de ce nom a réellement débuté à partir de 1970. Il représente aujourd'hui 70 hectares. La majeure partie en Appellation d'Origine Protégée Côtes du Rhône est d'un seul tenant autour des bâtiments. Une autre partie, en Indication Géographique Protégée est en fermage sur la proche commune de Goudargues.
L'encepagement est principalement composé de : grenache, syrah, marselan, mourvedre, roussane, marsanne, viognier, merlot.

UN ENGAGEMENT PROFOND

En 1997, plus d'une vingtaine d'années après le début effectif de l'activité viticole du Château de Bastet (lire ici), Jean-Charles Aubert, père de Julie, actuelle propriétaire, prend le partie courageux et encore novateur de la Biodynamie sur la totalité du vignoble. Arrivé selon lui au bout des limites de cette chimie qui lui avait été enseignée, il rencontre un homme passionné, François BOUCHET lors d'un salon professionnel. Une nouvelle perspective s'ouvre à lui : ce sera la biodynamie ! Sans être précurseur, il n'en passe pas moins pour certains comme un "doux rêveur", perdant au passage nombre de clients traditionnels. Il initie rapidement sa fille et son gendre qui reprennent en couple et avec fierté, le flambeau.

ORIGINS

The estate was purchased in the 1930s by Jean and Nelly Aubert, great-grand-parents of Julie Aubert, who currently owns and runs the château with her husband Nicolas Richarme (hence 1930 Cuvée Nelly and 1930 Cuvée Jean). Jean and Nelly were restaurant owners from Lyon, and in buying Château de Bastet they hoped to get back to their roots. The first records of this estate date from the 17th century, and it was originally a silkworm farm before being planted with orchards. This was a true passion project for the new owners, a passion which has been passed down from generation to generation.

A COHERENT VINEYARD

While the estate already had a certain number of vines when the Aubert family first came here in the 1930s, it wasn’t until around 1970 that it truly became a functioning vineyard. The estate is now planted with around 70 hectares of vines, the vast majority of which have Côtes du Rhône PDO (protected designation of origin) status, planted in a single stretch around the château. An additional plot of vines, with PGI (protected geographical indication) status, is located in nearby Goudargues.
The estate is planted predominantly with Grenache, Syrah, Marselan, Mourvedre, Roussane, Marsanne, Viognier and Merlot.

A PROFOUND COMMITMENT

In 1997, more than twenty years after winemaking started in earnest at Château de Bastet (link), Jean-Charles Aubert, father of current owner Julie, took the bold and forward-thinking decision to switch the whole estate over to biodynamic viticulture. Jean-Charles felt that chemical products were becoming more of a hindrance than a help, and a chance encounter with organic pioneer François Bouchet opened up a new panorama of possibilities: biodynamic agriculture! Although certainly not the inventor of this movement, Jean-Charles was nonetheless regarded by many contemporaries as an ‘idealist’, losing a number of his more conservative clients along the way. He wasted no time in introducing his daughter and son-in-law to the ways of biodynamic winemaking, and these days they proudly continue the work he started.

CHÂTEAU DE BASTET AUJOURD'HUI

Le Château de Bastet est constitué principalement d’un vignoble de 62 hectares en Appellation d’Origine Protégée "Côtes du Rhône". Il est entouré de 43 hectares d’espaces sauvages plantés d’essences variées. Un précieux équilibre s'est ainsi créé au fil des générations et du temps : la vigne a pris sa place, d'un seul tenant, tout en laissant autour à la nature la liberté de s'exprimer. Une harmonie qui participe au caractère et à la saveur de tous les vins du Château de Bastet.

UNE TERRE PROPICE

Les sols du Château de Bastet sont principalement sableux aux origines siliceuses. Leur composition ainsi que le travail en biodynamie confèrent aux vins élégance, fraicheur et équilibre. Ici la nature est généreuse et même ses aléas sont des bienfaits. La pluie pénètrant en profondeur dans le sol sableux permet à la vigne de puiser à sa guise son eau nécessaire. Bien exposé, le vignoble s'offre au Mistral qui se transforme en ange protecteur contre certaines maladies.   

LA BIODYNAMIE

Le Château de Bastet a fait le choix de cette méthode de culture fondée sur la recherche de l'équilibre de la vigne avec son environnement immédiat et plus lointain. La biodynamie banie les produits chimiques, les pesticides ou herbicides. Les sols sont travaillés traditionnellement comme d’antan avec des outils plus performants et les méthodes de culture vont toutes dans le sens du respect du végétal, de la qualité du raisin produit et enfin de la santé de l'amateur et consommateur de vin. Les principes fondamentaux de la biodynamie sont :
- sol et de la plante vivifiés par des préparations issues de matières végétales, animales et minérales,
- application de ces préparations à des moments précis en fonction des cycles de végétation de la vigne et en rapport avec le calendrier lunaire et planétaire
- travail du sol par des labours et des griffonnages

Les vins du Château de Bastet bénéficie du label Demeter certifiant qu'ils sont issus de l'agriculture biodynamique.

CHATEAU DE BASTET TODAY

At the heart of Château de Bastet is a 62-hectare vineyard with Côtes du Rhône AOP status. The vines are surrounded by 43 hectares of natural, uncultivated land planted with a variety of local flora. This precious ecological balance has been fine-tuned through the ages: the vines in a single, unbroken plot at the centre, with nature given free rein over the rest of the estate. A harmony which is reflected in the character and flavours of the wines of Château de Bastet.

FAVOURABLE SOILS

The terroir of Château de Bastet is primarily composed of sandy, siliceous soils. The composition of the soils, combined with our use of biodynamic viticulture methods, influences the freshness, elegance and balance of our wines. Nature has been kind to Château de Bastet, and even apparent bad weather can have beneficial effects. The rain soaks deep into the sandy soils, establishing a reservoir of water which the vines can draw upon when they need it. The legendary Mistral breeze which caresses the vines plays an essential role in preventing the development of certain diseases.

BIODYNAMIC WINEMAKING

Château de Bastet is committed to this winemaking philosophy, which revolves around finding the ideal balance between the vines, the immediate ecosystem and the environment in general. Biodynamic winemaking means no chemical fertilisers, pesticides or herbicides. The soil is worked in the traditional manner, but with modern tools and vine-tending methods which are all about nurturing the plants, guaranteeing the quality of the grapes and respecting the health of wine-lovers. The guiding principles of biodynamic winemaking are as follows:
- the earth and the plants are nourished using preparations made with natural plant, animal and material substances
- these preparations are applied at precisely the right moment, determined with reference to the natural vegetative cycle of the vines as well as the lunar and planetary calendars
- the soil is ploughed and the grass trimmed

The wines of Château de Bastet bear the Demeter label, certifying that they are products of biodynamic agriculture.

UN PASSÉ TOURNÉ VERS L'AVENIR

Les premiers bâtiments de l'actuel Château de Bastet ont été construits en 1684 ! Trois siècles plus tard, ils abritent la cave de stockage. La demeure principale, symbole du Château, a été achevée en 1864. Elle est entourée de l'ancien corps de ferme datant du XVIIIe siècle. Le passé est donc ici toujours présent comme répère d'une certaine idée de la tradition, une référence pour imaginer des vins bien dans leur temps mais qui n'ont pas oublié leurs racines.

DEUX CAVES, UN MÊME ESPRIT

Les caves du Château de Bastet participent à l'âme de ses vins. La cave de stockage est située dans un des bâtiments d’origine du corps de ferme qui date de 1634. Rénovée pour être fonctionnelle, sa structure initiale a toutefois été préservée pour une conservation idéale avant expédition. La cave de vinification date de 2010. Ses équipements de pointe sont la garantie du respect de l’ensemble des critères d’exigence à toutes les étapes de la vinification. Avec ses deux caves, Château de Bastet réussit encore un heureux mariage entre tradition et innovation.

WHERE THE PAST INFORMS THE FUTURE

The oldest sections of Château de Bastet were built in 1684! Three centuries later, this original structure now houses the barrel cellar. The grand manor house, the emblematic Château as we know it, was completed in 1864. It is surrounded by 18th-century farm buildings. The past is never far away at Château de Bastet, with the weight of tradition serving as a reference point as we seek to produce wines which are resolutely forward-looking while remaining true to their roots.

TWO BUILDINGS, ONE PHILOSOPHY

Château de Bastet’s winemaking facilities help shape the character of its wines. The barrel cellar, used to store the wines, is located in a building which was part of the original farm, dating back to 1634. The barrel cellar has been renovated to make it fit for its new purpose, but the original structure remains and provides excellent conditions for storing wines before shipping. The winery itself was built in 2010, with top-of-the-range equipment which ensures that we meet the most demanding quality criteria at every step of the vinification process. These two facilities neatly embody Château de Bastet’s harmonious blend of tradition and innovation.

DES VINS À L'IMAGE DE LEUR HISTOIRE

Aujourd'hui, les vins du Château de Bastet sont la démonstration de cette fidélité au passé sans cesse renouvellée. La nature d'avant reprend ses droits dans un vignoble cultivé en Biodynamie. Les vins sont donc biologiques, certifiés Ecocert. La gamme 1930, Cuvée Nelly et Cuvée Jean met à l'honneur les arrières grands-parents de Julie Aubert, actuelle propriétaire. La gamme "4 éléments", (l'air, l'eau, la terre, le feu) marque cet engagement depuis 1997 dans la biodynamie. Pas de nostalgie mais une grande fidélité au passé et un respect de la terre qui procurent à tous les vins du Château de Bastet une indéniable modernité.

WINES TRUE TO THEIR HISTORY

The wines of Château de Bastet are the best possible argument in favour of acknowledging the importance of tradition. Nature is treated with the respect she deserves, as the winemakers apply the principles of biodynamic agriculture. The wines are therefore fully organic, with Ecocert accreditation. The 1930 collection, comprising Cuvée Nelly and Cuvée Jean, is named in honour of the great-grand-parents of current owner Julie Aubert. Since 1997, the 4 Elements range, (Air, Water, Earth and Fire) has been the standard-bearer for the château’s biodynamic philosophy. Château de Bastet is certainly not in thrall to nostalgia: here a healthy deference to tradition and an unstinting respect for the land are the keys to producing wines which are unmistakeably modern.